ZorgDomein en Fysiomanager maken informatie-uitwisseling toegankelijk

Eerste koppeling op basis van nieuwe standaard FHIR

Sinds deze maand heeft het EPD softwaresysteem voor paramedici Fysiomanager een integratie met ZorgDomein. Fysiotherapeuten die beide systemen gebruiken, krijgen nu bij een verwijzing alle relevante medische gegevens snel en foutloos in hun patiëntendossier. Het is een van de eerste koppelingen in de zorg met de nieuwe standaard FHIR die in Nederland live gaat. “Hiermee kunnen we sneller en gerichter werken”, zegt fysiotherapeut Jack Huls.

ZorgDomein is in Nederland veruit de meest gebruikte manier om patiënten digitaal te verwijzen; negen op de tien huisartsen gebruiken het systeem. ZorgDomein heeft daarbij een koppeling met de meeste informatiesystemen, zowel bij de huisarts (of andere verwijzer) als bij de ontvanger: een zorginstelling of praktijk. Dankzij zo’n koppeling kan de huisarts de relevante patiëntgegevens met de verwijzing meesturen, die de zorginstelling automatisch in het eigen informatiesysteem kan verwerken.

Kwestie van minuten

Tot op heden werkten vooral grote zorginstellingen met zo’n koppeling, omdat de bouw en de implementatie veel tijd en moeite kostten. Daarin brengt ZorgDomein nu verandering met de introductie van een nieuwe koppeling, gebaseerd op HL7 FHIR. Deze gloednieuwe HL7-standaard is gebaseerd op webtechnieken.

“Voorheen duurde de implementatie vele werkdagen, met FHIR is het een kwestie van minuten”, zegt Walter Balestra, CEO van ZorgDomein. “Dat is prettig voor de leverancier van het informatiesysteem en natuurlijk voor de zorgverlener zelf. Hij of zij kan de integratie helemaal zelf activeren, zonder hulp van een servicedesk.”

Primeur voor Fysiomanager

De snelheid en het gemak van FHIR maken de koppeling nu ook bereikbaar voor eerstelijns zorgverleners, zoals paramedici en vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Fysiomanager, een EPD-softwaresysteem voor paramedici, heeft de primeur: eind november beschikken alle op ZorgDomein aangesloten fysiotherapeuten over een verbinding op basis van FHIR. Directeur Peter de Boer: “Bouwen met FHIR is wel een aparte tak van sport, zelfs voor een cloudapplicatie als Fysiomanager. Maar met de nodige ondersteuning van ZorgDomein ging het uiteindelijk toch vlot. En ik krijg erg enthousiaste reacties van praktijken die ermee werken.”

“Sneller en gerichter werken”

Fysiotherapeut Jack Huls, eigenaar van Fysiocompleet in Groningen, maakt sinds half november gebruik van de verbinding tussen Fysiomanager en ZorgDomein. Jack Huls: “De eerste verwijzingen hebben we zeker positief ervaren. De patiëntinformatie komt automatisch in het systeem, dus dat werkt sneller. Bovendien kunnen huisartsen nu uitgebreide informatie over de patiënt geven. Vroeger kreeg je vaak alleen te horen: patiënt heeft rugklachten. Nu kan de arts een medicatielijst meesturen, maar ook röntgenfoto’s en een medische geschiedenis. Dat zorgt voor meer inzicht in de klacht, zodat we gerichter kunnen werken.”

Zorgsector omarmt FHIR

FHIR, de nieuwste standaard die HL7 heeft uitgebracht, wint wereldwijd snel aan populariteit. Ook in de Nederlandse zorgsector: het programma MedMij, dat de bouw van de persoonlijke gezondheidsomgevingen faciliteert, omarmt deze standaard. Verder zijn momenteel 18 leveranciers van informatiesystemen op basis van FHIR een koppeling met ZorgDomein aan het bouwen. Naar verwachting gaat de FHIR-koppeling van Nedap Healthcare eind november live. Walter Balestra: “Daarmee komt snelle en foutloze informatie-uitwisseling binnen handbereik van een groot aantal zorgverleners: niet alleen in de eerste lijn, maar ook de sectoren VV&T en de GGZ.” Wilt u gebruik maken van Zorgdomein Lokaal? Dan kunt u zich hier bij Zorgdomein opgeven. U krijgt dan een inlog op uw eigen ZorgDomein-omgeving en kunt daar uw zorgproducten aanmaken. Heeft u Zorgdomein Lokaal al in uw bezit en wilt u de ZorgDomein-module activeren in Fysiomanager? Meldt u dan aan via onderstaande knop.