Fysiomanager & Physitrack

“De koppeling vanuit Fysiomanager naar Physitrack is erg handig!”

Tom Pruntel
Manueel therapeut & (mede-)praktijkhouder

Fysiomanager is moderne, uitgebreide praktijksoftware waarbinnen met verschillende partners wordt samengewerkt. Zo ook met Physitrack: een wereldspeler op het gebied van e-health, gespecialiseerd in het faciliteren van zorg op afstand. Therapeuten kunnen met Physitrack onder andere complete thuisoefenprogramma’s aan hun cliënten meegeven. Oefenvideo’s die cliënten gemaild krijgen of die de cliënt rechtstreeks op een smartphone bekijkt via de PhysiApp.

Op 13 juli 2022 spraken we Tom Pruntel, mede praktijkhouder van Huigen & Pruntel, een jonge, moderne fysiotherapiepraktijk uit Enschede. Huigen & Pruntel maakt veel gebruik van de directe koppeling in Fysiomanager om toegang te krijgen tot de oefenvideo’s van Physitrack. We waren erg benieuwd naar het verhaal van deze praktijk

Voordat ik specifiek inzoom op de koppeling Fysiomanager-Physitrack, ben ik eerst benieuwd naar hoe jullie bij Fysiomanager terecht zijn gekomen?​


Rick Huigen en ik zijn in november 2021 onze eigen praktijk gestart. Daarvoor werkten we beide in loondienst in andere praktijken; we werkten daar al met Fysiomanager. Dus was het voor ons logisch dit in onze eigen praktijk voort te zetten. Het pakket werkt namelijk heel eenvoudig en is gebruikersvriendelijk. Als kersverse praktijkhouders moesten we ook voor het eerst zelf gaan declareren en ook dat werkt gemakkelijk. Fysiomanager is betrouwbare software, gemakkelijk in-the-cloud, daar zijn we ook fan van! En het heeft veel handige koppelingen naar diverse partners.

Ja, dat klopt. Eén van die partners is Physitrack. In Fysiomanager is er een directe koppeling naar deze e-healthpartner en ik heb begrepen dat jullie hiervan veel gebruikmaken?

Zeker weten; veel van onze cliënten krijgen naast een uitstekende behandeling bij ons op de praktijk, ook oefenvideo’s mee om thuis te kunnen oefenen. We vinden dat heel belangrijk, het maakt ons behandeltraject beter en completer. En vergeet niet, veel zorgverzekeraars hebben het aantal zittingen dat vergoed wordt langzaamaan teruggedraaid. Het is dus ook in het belang van de cliënt om het maximale te halen uit de zittingen die wel vergoed worden. Op de juiste manier thuis oefenen, maakt onze behandelingen effectiever!

En hoe bieden jullie die oefenvideo’s aan? Via de mail of via de speciale PhysiApp?


Ik weet dat er inderdaad een speciale app bestaat waarmee cliënten op de smartphone de oefenvideo’s kunnen bekijken. Wij kiezen ervoor om de video’s gewoon te mailen, dat is net zo gemakkelijk. Bovendien kunnen veel cliënten hun mail ook op de smartphone openen, dus dat blijft dan hetzelfde.

 
(Bron videofragment: Physitrack)

Hoe werkt het in de praktijk, welke handelingen moet je allemaal verrichten?

Nou, eigenlijk zijn er geen extra handelingen nodig. Wanneer je in Fysiomanager in het behandeloverzicht van een cliënt zit en je kiest ervoor om oefenvideo’s aan het behandeltraject toe te voegen, dan is het werkelijk één druk op de knop. Heel makkelijk. De video’s worden automatisch aan het behandeltraject en aan de patiëntkaart toegevoegd. Je hoeft geen verdere gegevens over te nemen of opnieuw in te vullen.

Hoe reageren jullie cliënten op de oefenvideo’s?


Heel positief! We zijn een moderne praktijk en daar horen ook moderne middelen en behandelwijzen bij. We realiseren ons dat er binnen eHealth nog veel meer mogelijk is. Zo gebruikten wij in Corona-tijd ook videobellen, dit deden we via FM-VideoConsult. Op zich ging dat prima, maar het haalt het gewoonweg niet bij fysiek behandelen in de praktijk. Voorlopig gebruiken we daarom alleen de ondersteuning door oefenvideo’s. Cliënten stellen dit op prijs. Voorheen legden we oefeningen zonder video uit; eenmaal thuisgekomen wist de cliënt vaak niet meer hoe de oefening precies moest worden uitgevoerd. Met de duidelijke oefenvideo’s van Physitrack wordt er thuis veel beter en bijna foutloos geoefend.

Bron afbeelding: Physitrack

Tenslotte, afsluitend: zou je Fysiomanager en Physitrack aanbevelen bij collega-therapeuten? Indien ja, wat zou je dan als sterkste punten naar voren brengen?


Jazeker! Fysiomanager is een heel fijn product dat ons echt ondersteunt. Het werkt altijd en het zit vol met handigheidjes: sinds we de automatische afspraakherinnering gebruiken is het aantal no-shows aanzienlijk teruggelopen; gewoon een slimme toevoeging in Fysiomanager. Ook Physitrack kan en zal ik aanbevelen, zeker als je het direct vanuit Fysiomanager aan de behandeling kunt toevoegen. De video’s zijn duidelijk en cliënten kunnen er makkelijk mee oefenen. Het ontvangen van oefenvideo’s voor thuis wordt als zeer positief ervaren en als iets van deze tijd.

visuals van mensen die oefeningen doen liggend op matjes of staand. Fysiotherapie oefeningen
Bron afbeelding: Physitrack